pompa salus

Probabil faci parte dintre numerosii proprietari care si-ar dori sa nu astepte minute in sir pana cand incepe sa curga apa calda la robinet sau dus. Daca te afli intr-o asemenea situatie, cel mai probabil ti-ar fi foarte utila o pompa de recirculare.

Ce sunt?

Echipamentele cunoscute sub numele de pompe de recirculare se monteaza in cadrul instalatiilor de apa. Rolul lor este de a inlocui rapid apa rece din tevi cu apa fierbinte.

Situatia este frecvent intalnita la proprietari de case, apartamente sau garsoniere: dureaza mult prea mult pana cand ajunge apa fierbinte la robinet. Implicit, toata apa rece prezenta pe tevi intr-un astfel de moment va fi irosita. Pompele de recirculare trimit inapoi apa rece spre reincalzire, micsorand considerabil timpul in care soseste si apa fierbinte la robinet. Rezultatele? Confortul este sporit, timpul de asteptare redus, consumul la fel.

Pompe de recirculare – cat sunt de eficiente?

Daca ai luat decizia sa iti montezi pe instalatia de incalzire o pompa de recirculare, afla ca va trebui sa astepti cu pana la 60-80% mai putin pana la sosirea apei calde la robinet.

Pentru un plus de eficienta, iti recomand pompele de recirculare cu termostat. Astfel vei avea posibilitatea de a face setari diverse cu privire la temperatura, in functie de necesar.

Alegerea unei pompe de recirculare cu termostat este indicata pentru orice sistem de incalzire ce foloseste un boiler. Termostatul iti ofera posibilitatea de a regla temperatura pe care o va avea apa din boiler, iar pompa va intra in functiune numai atunci cand aceasta temperatura coicinde cu cea a termostatului.

Care sunt avantajele de a folosi pompe de recirculare?

A primi apa calda la robinet intr-un timp mult mai scurt si a avea posibilitatea de a seta valori minime sau maxime ale temperaturilor sunt cu siguranta cele mai importante dintre avantaje. Pe de alta parte insa, trebuie sa fii constient ca vei ajunge sa si economisesti.

pompa salus

Nu vei mai astepta minute in sir pana cand apa de la robinet se incalzeste. Implicit, nu vei mai consuma aceeasi cantitate de apa rece, ci una mai redusa. Unele studii arata ca valoarea facturilor scade cu pana la 60% in locuintele in care sunt folosite pompe de recirculare cu termostat. De asemenea, durata  de viata a boilerului va fi prelungita.

Daca vrei sa ai parte de confort si din acest punct de vedere, trebuie sa te hotarasti. Degeaba ai izolat, ai cumparat boiler si/sau centrala termica, ai investit in termostate si sisteme de control si monitorizare a temperaturilor. Ce rost mai au toate aceste dotari – facute tot pentru confortul termic – daca dimineata trebuie sa astepti 5-10 minute pana curge apa calda?

Solutia este evidenta: alege pompe de recirculare. Atentie sporita totusi: cumpara ceva de calitate, indiferent daca o faci din mediul online sau din magazine fizice specializate. Investitia iti va aduce ecomomii doar daca este vorba despre un echipament durabil si eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *