alcool si somnAlcoolul are proprietati sedative, de aceea multi il folosesc ca si element ce induce somnul. In special persoanele ce sufera de insomnie apeleaza la alcool pentru a putea adormi mai repede. Din punct de vedere al sanatatii insa efectele secundare se fac resimtite, alcoolul afectand calitatea somnului.

Fara indoiala ca alcoolul te poate ajuta sa adormi mai repede. Cercetarile arata ca alcoolul poate crea un adevarat haos in faza somnului denumita REM (rapid eye movement), etapa foarte importanta a somnului caracterizata prin miscari oculare rapide. In aceasta etapa persoana viseaza, stagiul somnului denumit REM fiind foarte important pentru imbunatatirea memoriei si capacitatii de concentrare.

Studiile si cercetarile realizate de oameni de stiinta indica faptul ca efectul de inducere a somnolentei dat de alcool nu dureaza foarte mult si se creaza modele de intrerupere a odihnei in partea a doua a noptii. Calitatea somnului si eficienta odihnei se reduce dramatic in partea a doua a noptii si este marcata adesea de treziri. Toate acestea sunt semne ale absentei alcoolului in organism, acel alcool care a indus in prima faza starea de somnolenta. Pe masura ce continutul de alcool din sange scade, efectele sale sedative se reduc sau dispar si se ajunge la somn intrerupt pe parcursul urmatoarelor ore de odihna. Fara un somn de calitate in stagiul REM, majoritatea persoanelor se simt letargice, fara vlaga intreaga zi ce urmeaza.

Pe langa faptul ca afecteaza calitatea somnului in perioada cea mai importanta, consumul de alcool inainte de culcare mai poate avea si alte efecte secundare. unul dintre acestea este sforaitul, se intrerupe temporar respiratia si apar acele episoade deranjante de sforait. Din toate aceste motive nu este recomandat consumul de alcool ca si ajutor pentru odihna, deoarece se pare ca are mai multe efecte secundare negative decat simplul beneficiu adus de a adormi mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *