De ce creierul aminteste visele?
Unii oamenii isi aduc aminte toate tipurile de vise, altii nimic. O parte din motivul pentru care oamenii isi aduce aminte mai mult din visele lor este ca se trezesc mai mult in timpul noptii, chiar daca pentru perioade scurte.
Trebuie sa fim treji pentru a ne decoda visele intr-o memorie de termen lung, de altfel se pierd in timpul noptii.
Centru de Control al viselor
Daca iti aduce aminte visele, atunci depinde daca dormi usor sau tare, daca te trezesti des in timpul noptii sau nu te trezesti decat a 2-a zi.
Un studiu de imagine a creierului a descoperit ca acei oameni ce-si amintesc visele au o activitate mai mare in cortex-ul prefrontal.
In consecinta, acei oameni ce-si aduc aminte visele arata o activitate mai mare in junctiune tempo-parentala : aceasta zona a creierului este asociata cu atentia catre lucrurile care se intampla in lumea din afara. Aceste doua zone sunt foarte importante in amintirea viselor.
Visatori de zi sunt de asemeni si de noapte
Neurologii au descoperit ca partile creierului responsabile pentru visele cand suntem treji sunt de asemeni responsabile pentru visele din timpul noptii.
Unii oameni nu pot visa
Unii spun ca ei nu au vise, dar defapt acestia au, doar ca nu si le amintesc, avand un somn greu.
De asemeni exista si oameni care chiar nu pot visa, rezultand leziuni pe creier. Acei oameni chiar daca sunt treziti in mod repetat in timpul noptii si intrebati despre asta, acestia spun ca nu viseaza.
Scopul Viselor
Desigur nu stim pentru ce sunt visele. Se poate ca visele sa nu aiba nici o insemnatate si nici un scop, dar ne distrag producandu-ne pierderea cunostintei din somn.
Fiind oameni, avem tendinta de a cerceta lucrurile care ni se intampla, de aceea incercam sa dam explicatii viselor si teorii despre ceea ce se poate intampla in realitate in influenta viselor.