In zilele nostre, este destul de cunoscut faptul ca femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii. Pentru cei mai multi oameni, acest lucru pare a fi unul care sta la baza naturala a desfasurarii lucrurilor, dar conform unui nou studiu, realizat recent, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa cum credem noi. Desi aceasta diferenta a mortalitatii intre sexe pare sa existe de ceva timp, exista nenumarate cazuri care conduc la discrepante foarte mari, pe care le putem observa in prezent. Din pacate, cele mai multe cazuri nu au nicio legatura cu modul in care barbatii si femeile sunt „legati”, ci mai degraba au legatura, in mod direct cu alegerile de viata sarace, care sunt mai frecvente in randul barbatilor.

Asadar, expertii au realizat un nou studiu, care scoate in evidenta faptul ca diferenta de mortalitate a crescut foarte mult, in special in ultimile decenii. Oamenii de stiinta au descoperit ca in anii 1800 rata de mortalitate dintre barbati si femei era de 1.2 pana la varsta de 60 de ani, ceea ce inseamna ca la 100 de femei care mureau, exista un numar de 120 de decese in randul barbatilor. Dupa cum se vede, diferenta de mortalitate era prezenta si in acele vremuri, insa nu era la fel de mare ca cea de astazi. Totodata, rata mortalitatii a crescut pana la 1.6 in anii 1880. Cu cat ne apropiem mai mult de prezent, putem constata ca diferenta a crescut foarte mult, existand o rata de 2.1 intre anii 1920 si 1935.

Factorii care stau la baza mortalitatii in randul barbatilor

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat 1763 de cohorte de nastere care au avut loc intre anii 1800 si 1935 in 13 tari in curs de dezvoltare. Lasand cauzele naturale la o parte, cercetatorii au ajuns la concluzia ca fumatul- care este mult mai frecvent la barbati- a fost unul din factorii principali care au cauzat diferenta de mortalitate, dupa anii 1880.

Bolile cardiovasculare sunt un alt factor important care a dus la diferenta de mortalitate din prezent si continua sa fie o problema destul de mare pentru multi barbati din intreaga lume. Desi barbatii par a fi mai vulnerabili la aceste conditii, se pare ca, in general, barbatii duc un stil de viata mai nesanatos, comparativ cu femeile care mananca mai sanatos, au mai multa activitate fizica si se expun mai putin in fata stresului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *