Ne formam o identitate si cu ea ne definim de-a lungul vietii. Poti sa incerci sa tot schimbi insa substratul va ramane acelasi. Ca atunci cand iti schimbi numele; practic aceeasi persoana insa cu aparent o noua identitate. Identitatea culturala este si ea care delimiteaza din ce categorie facem parte. Si totusi, una este sa respecti traditia si alta este sa ai o regula stricta din aceasta cauza.

Greu de inteles de unde provin superstitiile si traditiile la botez. Pana la urma un gand pozitiv conteaza mai mult insa cert este ca mereu se va gasi un „intelept” al familiei care sa iti aminteasca ca nu ai voie una sau alta. Cea mai mare suparate a femeilor este poate partea de a nu participa la botezul in sine pentru ca „asa se face”. Un moment extrem de important si de emotionant pentru o mama in special si totusi triat de gandirea veche in care traditia este musai de respectat.

Dar unii nu se lasa cu una cu doua. Daca intr-o oarecare masura se gandesc cu frica sa nu starneasca cine stie ce energii negative mai ales cand vine vorba de pruncii lor cand vine vorba de petrecere nici ca se dau in laturi sa adopte un stil modern. Sa iti alegi ursitoare botez pentru spectacolul in tema pe care il fac, sa iti decorezi totul in stil de printesa sau de print dupa caz si sa nu uiti de cele mai mici detalii care contureaza povestea evenimentului. Nu sunt traditii de azi de maine, mai degraba o moda destul de apreciata. Dar tot din povesti vine, cu zane si cu printi cand binele invinge raul. Si cu siguranta ca asta ne dorim si in viata reala. Dar un substrat de superstitie este si aici: „unde-s multi puterea creste” spune o vorba astfel ca intr-o gandire colectiva a ura de bine, gandul optimist transmis se multiplica. Dar aparte de asta ideea in sine incanta caci ursitoarele sunt copia celebrelor povesti, cu tinute ca atare, cu texte si povesti din acea lume, un spectacol ce impresioneaza si pe cei mici si pe cei mari in egala masura.

Marcand totul cu o petrecere caci se crede ca asa cum incepi asa continui botezul este de fapt momentul crestin in care se noteaza o noua etapa a vietii asa cum este firesc. Cu sau fara traditii care se respecta insemnatatea sa nu este de ignorat. Cu sau fara sfaturi primite de la cei mai in varsta pentru ca „asa se face” trebuie sa tinem cont de propriile valori. In masura in care anumite traditii si superstitii nu afecteaza, nu ne limiteaza sunt bine venite. In masura in care nu intervine cu gandiri invechite intr-o societate moderna si nu te costa nici la propriu nici la figurat nimic sunt usor trecute cu vederea. Pana la urma fiecare generatie aduce un contribut, asa cum ursitoarele parte din conceptul modern in cadrul unui botez, asa cum petrecerea in sine este o moda- in unele zone rurale inca se merge pe principiul ca in familia in care se naste o fetita petrecere de botez sa nu existe.

Un comentariu la „Traditii si superstitii la botez”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *