comunicare_copii_1Educatia copilului este cea mai importanta pentru fiecare dintre noi. Din acest motiv, trebuie sa ii oferim copilului ceea ce avem mai bun si mai de pret. Fiecare parinte isi doreste ca micutul lor sa fie educat si sa aiba un comportament cat mai civilizat in societate.

Din aceste motiv, parintii fac tot posibilul pentru a le oferi copiilor cele mai bune exemple. Atunci cand sunt mici copii fac tot felul de prostii si gresesc. Apoi, sunt pedepsiti de catre parintii lor deoarece se considera ca astfel copii vor fi mai educati. Sa fie adevarat?

De cele mai multe ori, pedeapsa inseamna bataie, iar convingerile parintilor sunt ca “bataia n-a omorat pe nimeni”. Multi dintre parintii de azi au fost la randul lor batuti de parinti si pentru ca n-au patit nimic, aceste credinte sunt adanc intiparite in subconstientul lor. Insa, copiii de acum traiesc intr-un alt mediu decat parintii lor, in copilarie. Pedeapsa corporala era admisa in societate, in casa sau la scoala. La fel si sa fii scos in fata clasei si sa fii facut de rusine pentru un anumit comportament. Insa acum lucrurile s-au schimbat. Ceea ce, poate, a functionat odinioara, nu mai functioneaza in timpurile pe care le traim. Copiii au nevoie de consiliere, de sfaturi, de ghinare, nu de pedepse.

In multe familii inca se practica pedepsele, iar statisticile arata ca cei mai agresivi dintre copii nu provin din familiile permisive, ci din familiile foarte stricte, in care se practica pedeapsa corporala. O dovada de necontestat ca principalele modele de urmat sunt parintii.

Astfel, trebuie sa avem grija sa facem astfel incat sa aplicam pedepsele corespunzatoare, fara sa exageram. Copilul va intelege daca ii vom explica de buna voi ce are voie sa faca si ce nu are voie. In plus, pentru el faptul ca ii vei aplica mici pedepse va fi cu adevarat benefic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *