studiu lacuri

Schimbarile climatice incalzesc intr-un ritm alarmant lacurile din toata lumea, amenintand resursele de apa dulce si ecosistemele- sustine un nou raport. Astfel, NASA impreuna cu National Science Foundation a realizat un studiu care a analizat lacurile din lume, care totalizeaza mai bine de jumatate din aprovizionarea cu apa dulce in lume. Utilizarea a mai mult de 25 de ani de date ce privesc temperaturile si a masuratorilor terestre a 235 lacuri de pe sase continente, a facut ca studiul- cel mai mare de acest gen- sa descopere ca fiecare deceniu a incalzit lacurile cu aproape 0.34 grade Celsius.

Astfel, oamenii de stiinta sustin ca aceasta valoare este mai mare decat rata de incalzire a oceanului sau a atmosferei, si poate avea o serie de efecte devastatoare asupra omenirii. „Societatea depinde de apa de suprafata in cea mai mare parte a utilizarilor umane. Nu numai in cazul apei de baut, dar si in productie, pentru producerea de energie, pentru irigarea culturilor noastre. Proteinele din apa dulce sunt extrem de importante in dezvoltarea vietii naturale a lumii”- sustine co-autorul acestui studiu, Stephanie Hampton.

Efectele incalzirilor lacurilor

Cercetarea a fost publicata recent in timpul unei conferinte ce a avut loc in San Francisco. Asadar, pe masura ce rata de incalzire a crescut uimitor de mult in ultimul secol, dezvoltarea algelor- care fura oxigenul din apele naturale- vor creste cu 20% in lacuri. De asemenea, algele care sunt toxice pentru pesti si animale se asteapta sa creasca cu aproape 5%. Emisiile de metan- un gaz cu efect de sera de 25 de ori mai puternic decat dioxid de carbon pe o scara de 100 de ani- va creste cu 4% in urmatorul deceniu, daca rata incalzirilor climatice continua sa creasca.

Temperatura apei influenteaza o serie de proprietati critice pentru sanatatea si viabilitatea ecosistemelor. Cand temperaturile se schimba rapid de la o valoare la alta, formele de viata dintr-un lac pot sa se transforme dramatic sau sa dispara pentru totdeauna. „Aceste rezultate sugereaza ca schimabrile la scara larga nu numai ca sunt inevitabile, dar probabil ca deja se intampla”- mai adauga oamenii de stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *