Daca ai sti cate parti din corpul tau sunt surprinzatoare de-a dreptul abia atunci ai putea spune ca te cunosti 100%. Corpul uman este surprinzator din toate punctele de vedere, astfel ca cercetatorii continua sa descopere lucruri interesante. Stiai ca:

  • Nu toti oamenii au 12 coaste. Sunt si cazuri in care exista o coasta in plus, situata in zona cervicala. Desi cazurile sunt mai rare de doar 3% din cazuri o astfel de coasta se pare ca nu este formata complet si poate provoca probleme la muschi.
  • Toti oamenii au muschi auriculari. Sunt muschii care ajuta la miscare urechilor insa de care numai 15% din oameni ii pot folosi. In trecut insa acestia aveau un rol in lupta de supravietuire.
  • Avem un os in gat ce nu se conecteaza cu celelalte, numit osul hioid. Acesta este cel care provoaca sunetele.
  • Cand se nasc oamenii au 350 de oase pentru ca mai apoi pe masura ce se dezvolta corpul sa se uneasca si sa ramana cu 206.
  • Stomacul este si el aparte. La fiecare ciclu de 3-4 zile este ca nou. Asta pentru ca se regenereaza, formand un alt strat de tesut, menit sa ajute stomacul sa…existe. Sucul gastric este atat de puternic incat ar putea sa consume stomacul, sa fie digerat precum mancarea. Tocmai de aceea in mod repetat se formeaza un nou strat.
  • Coccisul este o mica codita ramasa din coada ce o mostenim de la maimute spun oamenii de stiinta. In prezent cei care se nasc cu o prelungire mai mare a acestui os sunt operati fara sa le fie afectata starea de sanatate. In trecut insa astfel de oamemi erau vazuti ca si posedati de cel rau.
  • In spatele corneei se afla un strat subtire de doar 15 microni numit stratul lui Dua dupa numele celui care a descoperit acest lucru.

 

Un comentariu la „Stiai ca…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *