Orice fruct este delicios si sanatos insa mai bine in varianta cu coaja, acolo unde desigur se permite consumul intr-un astfel de mod. Merele spre exemplu sunt fructele care aduc aport de vitamine si care in coaja lor contin tot atat de multi nutrienti pentru organism. Este mai indicat sa le consumi cu coaja, desi o mare parte din noi nu face asta.

Stiai ca un mar fara coaja inseamna un aport de fibre mai scazut decat atunci cand il consumi complet? Respectiv  2,1grame fibre fata de 4,4 cand vine vorba si de coaja. In acelasi stil de nota comparativa un mar contine 8,4 miligrame de vitamina C si alte 98 de vitamina A. Cand il vei consuma fara coaja ajungi la valori de 6,4 miligrame de vitamina C ai 61 pentru nivelul vitaminei A.

Se spune de asemenea ca cel putin un mar pe zi inseamna o doza de sanatate. Asta se dovedeste concret- specialistii spun ca un mar consumat cu tot cu coaja regulat protejeaza plamanii si imbunatateste functia acestora. Asta se datoreaza quercitinei, o substanta care face tot efectul. Un alt studiu, datand din 2004, arata ca aceasta substanta protejeaza celulele organismului si poate sa previna aparitia Alzheimerului, boala uitarii asa cum mai este numita. De asemenea bolile neurodegenerative isi gasesc leac cu aceasta substanta ce se gaseste in coaja de mar.

La acelasi capitol cand vine vorba de coaja de mar studiile arata ca triterpenoidele previn aparitia cancerului in special cand vine vorba de cancerul la san, colon sau ficat. Mai mult decat atat tine de acidul ursolic care poate preveni obezitatea, ce te ajuta sa arzi mai repede caloriile si sa cresti masa musculara in schimb. Asta o dovedeste un alt studiu, din 2012.

Una peste alta pentru a beneficia din plin de doza de sanatate pe care o aduce un mar ar trebui sa tinem cont de consumul lui in totalitate. Coaja e sanatoasa!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *