Traind intr-o era digitala care ne permite sa fim conectati constant unul cu celalalt indiferent ca e cu ajutorul Internetului, mediei sociale sau a dispozitivelor noastre electronice. Cu toate acestea, exista o deconectare mai mare intre multe aspecte ale vietii noastre online si cea reala. Ca oameni, suntem creati sa fim fiinte sociale, iar faptul ca o buna parte dintre noi pot fi conectati la o vasta retea sociala online, ne determina sa cadem in singuratate.
O buna parte din populatia globului sufera de singuratate, iar acest lucru poate deveni sursa principala de nefericire. Singuratatea nu este determinata de catre numarul de relatii pe care le avem, ci mai degraba aceasta este determinata de catre perceptia noastra fata de izolarea emotionala sau sociala. De exemplu, putem fi inconjurati de familie sau de prieteni si sa ne simtim nedoriti.
Astfel de sentimente ne pot tine pe loc si ne descriu ca persoane singuratice. Sentimentele de singuratate au un impact devastator asupra starii generale de sanatate, deoarece este insotita de o serie de simptome, cum ar fi neajutorarea, lipsa de incredere, grija excesiva, iritabilitate si tulburari de somn. Cu toate ca singuratatea nu este clasificata ca o boala, aceasta ne afecteaza sanatatea in mai multe moduri:
Tulburari de somn
Oamenii care se simt singuri au sanse mult mai ridicate de a avea un somn nelinistit. Un studiu din 2011 a descoperit ca singuratatea afecteaza somnul prin simptome de agitare si schimbarea pozitiilor foarte des in timpul somnului.
Durere fizica
Faptul ca ne simtim exclusi, respinsi sau nedoriti poate afecta o persoana in acelasi mod ca si durerea fizica. Un studiu realizat in anul 2003 a descoperit ca in momentul in care ne simtim singuri din cauza excluderii sociale, creierul nostru reactioneaza asemeni momentelor in care ne-am lovi fizic de ceva, eliberand in mod natural endorfine.