singuratate creier

Singuratarea face ca unele zone ale creierului care sunt vigilente fata de amenintare sa ramana active- sustine un nou studiu. Acest lucru ar putea face ca oamenii care se simt izolati din punct de vedere social sa fie mai abrazivi si mai defensivi, fiind considerata ca o forma de auto-conservare. Din aceasta cauza, oamenii singuri ajung sa fie marginalizati de catre societate.

Profesorul John Cacioppo, expert in stiinta singuratatii, a vorbit despre acest lucru mai devreme in acest an, dupa ce a realizat un studiu asupra singuratatii: „Am detectat un model extraordinar de singuratare care face ca oamenii singuri sa fie marginalizati de reteaua sociala. Astfel de oameni au prieteni mai putini comparativ cu ceilalti mai prietenosi, dar cu toate acestea singuratatea poate face ca astfel de oameni sa isi piarda si legaturile pe care le-au format cu diverse persoane. Aceasta legatura antisociala- singuratatea- are abilitatea de a distruge relatii de prietenie sau de familie, foarte bine consolidate”.

Noul studiu, realizat de catre profesorul Cacioppo si colegii sai, compara creierul singuraticilor cu cel al oamenilor care nu se simt a fi singuri. Ambele grupuri de oameni au fost supuse la o serie de analize, printre care si masurarea activitatii electrice a creierului. De asemenea, acestora li s-a afisat o serie de cuvinte, care au variat in functie de contextul social.

Singuraticii dezvolta un mecanism de auto-aparare

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca creierul celor singuratici a adoptat un mecanism de auto-aparare fata de amenintatile sociale. De fapt, oamenii singuratici au raspuns mai bine la cuvintele cu conotatii negative, in general. Acesta ar putea fi un mecanism de aparare care ii poate ajuta pe oamenii singuratici sa se apere.

„A fi pe marginea prapastiei sociale nu este trist, ci este extrem de periculos”- sustin oamenii de stiinta. Cercetarea realizata in prezent sugereaza ca singuratatea promoveaza auto-conservare pe termen scurt, inclusiv o crestere implicita a vigilentei fata de amenintarile sociale, in contrast cu cele non-sociale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *