Cu totii ne dorim ca micutii nostri s afie cat se poate de educatia, sa aiba un comportament cat mai demn. Orice parinte isi doreste acest lucru si incearca sa ofere ceea ce este mai bun copilului, atat in materie materiala cat si spirituala. Nu cred ca exista vruen parinte care sa ii doreasca raul pentru copilul sau.

Sigur ca atunci cand sunt mici copii fac tot felul de prostii si trebuie sa fie corectati pentur a renunta la unele obiceiuri pentru totdeauna. Din aceste motive, parintii recurg la pedepse, unele mai drastice si altele mai putin drastice. Cum trebuie sa faceti pentru a modifica comportamentul gresit al copilului?

Pentru multi parinti a nu pedepsi copilul inseamna a-i da voie sa faca tot ce vrea. Permisivitatea nu este tocmai un lucru bun, insa nu trebuie sa fie dusa pana la extrem. Un copil trebuie sa invete cum sa se comporte in societate, cum sa fie responsabil si moral, insa prin pedeapsa nu se ajunge la rezultatele dorite. Dupa cum, nici un copil pe care parintele il lasa sa-si faca de cap nu va ajunge acolo unde trebuie. Insa poti fi un parinte ferm si fara sa recurgi la pedepse. De exemplu, daca cel mic s-a implicat intr-o bataie in parc, nu te duci sa-l iei de urechi si sa intrebi “De ce?”, “Cine a inceput?”, “Cine pe cine a lovit?” etc. Ce trebuie facut in acele momente este sa-l iei pur si simplu din acel loc, sa-l lasi sa se “racoreasca” si apoi sa-l lasi sa se joace cu alti copii. Cautarea “vinovatului” in momentul in care toata lumea este agitata va conduce la si mai multa ostilitate. Nepedepsind copilul pentru ca s-a batut nu inseamna ca ai incurajat bataia. Dimpotriva! Inveti copilul ca in momentele de tensiune, cel mai bine este sa parasesti mediul ostil si sa te linistesti inainte de a lua o hotarare. Atunci cand este calm poti invata copilul cum se poate rezolva un conflict de interese si fara bataie.

Asadar, nu trebuie sa recurgem la tot felul de metode pentru ca micutul sa aiba un comportament corespunzator. Este suficient sa facem lucrurile asa cum ar trebui si sa corectam copilul folosind cuvinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *