LiliacLiliac

Am auzit despre paianjeni uriasi care mananca pasari de ceva timp, dar sa prinda o pasare reprezinta mai mult o intamplare rare si bizara, decat un fel de strategie gandita de catre paianjen. Dar stiti ce nu este deloc rar? Paianjeni care prind si mananca lilieci. Asta se intampla tot timpul, se pare.

Noi studii arata ca paianjenii chiar mananca lilieci si ca o fac deliberat si malitios. Nu doar un tip de paianjen, tin sa precizez, dar foarte multe specii diferite fac asta foarte regulat si in toata lumea. Oamenii de stiinta au descoperit ca singurul loc de pe planeta in care paianjenii nu mananca lilieci este Antarctica.

De multe ori, liliecii sunt capturati in panze amplasate strategic, dar nu intotdeauna. Unii paianjeni nu se mai obosesc cu toata incurcatura de panze asa ca pur si simplu se tarasc in pesteri si captureaza liliecii cat timp acestia dorm, dupa cum au fost observati unii paianjeni si unele tarantule ca fac in padure.

Sigur, asta e un lucru destul de ghinionist pentru lilieci, insa continua sa fie cei mai buni pradatori de insecte ai lumii si nu e o rusine foarte mare sa te manance oribilii paianjeni. Dar, de fapt …

In padurerea amazoniana, un loc in care cam orice ar dori sa te vada mort, miriapodul poate sa atinga dimensiuni destul de mari. Foarte mari. Cel mai ingrozitor dintre toti este Scolopendra gigantea, miriapodul peruvian gigantic cu picioare galbene. Pot sa aiba in jur de 30 de centrimetri lungime, insa unii sustin ca au vazut exemplare de 45 de centimetri.

Nu doar ca sunt aceste creaturi obscen de mari, dar sunt si foarte abile. Miriapozii giganti pot sa intre in pesteri cu populatii sanatoase de lilieci, dar neatenti, exact ca prietenii lor paianjeni. Acestia au invatat sa se suspende cu fata in jos de tavan, folosindu-se de picioarele din spate, reusind astfel sa prinda lilieci exact in timpul zborului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *