Din pacate nu toate emotiile sunt la fel. Una dintre cele mai acceptate emotii, este fericirea, care denota incredere, securitate, success. Cu toate ca ne fortam sa fim fericiti, am fost invatati ca fericirea este un mod sigur de a castiga prieteni si admiratori.
Frica este tot una dintre cele mai intalnite emotii, fiindca cu totii am simtit-o intr-un fel sau altul. Tuturor ne-a fost frica: sa demisionam, sa cerem in casatorie, sa ii spunem unui prieten despre un gest de al lui care ne-a deranjat. Furia este una dintre emotiile rar acceptate, fiind un lucru pe care il experimentam frecvent- in mijlocul ambuteiajului, cand copilul sparge o vaza sau atunci cand avem de-a face cu un coleg incompetent.
Tristetea, pe de alta parte, este pe cont propriu. Tristetea pare sa fie data la o parte si persecutata atunci cand este exprimata. Oamenii carora nu le este teama sa isi exprime tristetea sunt, defapt, mult mai sanatosi emotional decat cei care o suprima.
Beneficiile tristetii
Oamenilor tristi nu le este frica de emotiile lor – daca esti coplesit de bucurie, iti ascunzi zambetul? Daca ai avut o zi grea la serviciu si colegul de apartament iti bea berea rece din frigider pe care ai asteptat-o toata ziua, nu te-ai enerva? Asadar daca esti trist si abatut, de ce sa nu plangi?
Oamenii care ignora tristetea se inseala singuri, si fug de o forta importanta a vietii. Tristetea sau plansul nu este un semn de slabiciune, ci este un semn ca esti un om si ai sentimente si ti s-a zis ca este in regula sa le arati.
De asemenea, oamenii tristi inteleg efectul de vindecare a lacrimilor; stiu cat de terapeutic poate fi plansul – s-a demonstrat recent ca plansul stimuleaza creierul sa elibereze in organism hormonul fericirii „endorfina” , care are si efect calmant.
Interesant nu stiam…plin de informatii noi, acest articol…