Olandezii isi vor inaugura in viitorul apropiat un proiect mai mult decat interesant. Pentru a face economie si in egala masura punand la contributie minti creative Olanda va avea o autostrada altfel, una fosforescenta. S-au gandit ca iluminatul public costa foarte mult si pentru a economisi la acest segment vor avea o strada iluminata.

Daan Roosegaarde este cel care colaboreaza cu o forma de inginerie pentru minunatul proiect. Astfel strazile vor avea uns trat de vopsea fosforesecenta care se incarca pe timp de zi de la lumina soarelui sicare pe timp de noapte va lumina suficient cat sa inlocuiasca cu succes nevoia de lumina asa cum era candva. Timp de 8 ore autostrada ar putea veni cu alternativa de iluminat deci chiar si in timpul iernii cand seara de instaleaza mai repede autostrada ar putea fi aceeasi sursa de incredere.

Nu se cunosc insa prea multe detalii. Spre exemplu nevoia ca suprafata sa fie absolut curata. Pe timp de iarna cand zapada da batai de cap ar interveni o alta problema. Sau ce se poate intampla cand soarele nu isi arata chipul si astfel acea vopsea speciala nu poate capta lumina pentru a putea lumina pe timp de noapte. Si din nou pe timp de iarna cand soarele nu este prea generos si intunericul se instaleaza mai repede se necesita clar iluminat ca la carte.

Cert este ca acest proiect vine din 2012 si a fost aprobat abia acum. Este mai intai de toate un proiect pilot ce se asteapta cu rezultate. Si pe cat de simplu pare este usor minutios pentru ca necesita trasarea liniilor de delimitare ca mai apoi sa se adauge si diversele forme pictate parca care sa ofere lumina strazii.

Usor ciudat pentru ca lumina va veni de jos in sus insa total inedit Olanda este un exemplu de urmat.

Un comentariu la „O autostrada altfel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *