bani

Salariul este cea mai importanta sursa de venit si este singura modalitate prin care ne intretinem pe noi si familia noastra. Cu toate ca salariul minim pe economie a crescut il ultima perioada, acesta totusi se pare ca nu este standardizat la normele Uniunii Europene. Multe dintre veniturile noastre provin din activitati precum prestarile de servicii, invatamant, agricultura, activitati independente, sanatate sau servicii financiare.

Multe dintre destinatiile veniturilor noastre sunt redirectionate in primul rand catre stat, sub forma impozitelor si al asigurarilor sociale, catre cheltuielile cu energia electrica, intretinerea si transportul. Ceea ce ne ramane se duce catre consumul de alimente, din nevoia de hrana, pe produse nealimentare, precum vestimentatia, din necesitatea de a nu merge goi pe strada. Pentru cei mai norocosi, o alternativa este cheltuiala in diferite investitii, cu scopul de a obtine la un moment dat profit, investitii destinate pentru cumpararea de locuinte sau actiuni. Din aceeasi cheltuiala fac parte si achizitia unui autoturism, renovarea locuintei sau  achizitionarea de aparate electrocasnice si electrotehnice.

Desi suntem parte integrata a Uniunii Europene inca nu am ajuns sa atingem acelasi nivel al dezvoltarii economice, motiv pentru care inca mergem pe principiul „preturi europene, salarii romanesti”. Satisfacerea nevoii de hrana este un principiu fundamental fara de care nu am fi in viata, iar pentru acesta avem nevoie de alimente care sa ne asigure supravietuirea. Cei mai multi dintre romani aloca cea mai mare parte din bani pe alimente precum produsele lactate, carne, patiserie, tutun, bauturi sau dulciuri. Pe ultimele locuri se claseaza articolele vestimentare sau gadget-urile, acestea fiind mai putin importante atunci cand cea mai mare parte a salariului se directioneaza catre supravietuire, si aceasta este din cauza ca romanii in general nu castiga foarte bine, spre deosebire de ceilalti locuitori ai spatiului european.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *