Conform unei mari firme de brokeraj de pe piata, Equity Invest, leul a inceput anul cu cele mai slabe cotatii (pe pietele financiare) din ultimii ani. Perioada 1-27 ianuarie a adus o depreciere aparte fata de leu, moneda nationala inregistrand o scadere de 1,6% fata de euro.

Cauzele deprecierii leului

Asa cum spune reprezentantul Equity Invest deprecierea leului vine pe fondul intaririi dolarului american. Numeroase monede din regiune au scaderi considerabil de mari, astfel ca spre exemplu leul a cunoscut o scadere de 0,7% fata de euro in prima saptamana a lunii ianuarie, in timp ce forintul se clasa la o cota de depreciere de 1%.

Mai mult decat atat, deprecierea leului se datoreaza si deciziilor luate de BNR, in conditiile in care s-a decis nevoia de relaxare monetara. Equity Invest declara prin reprezentantul lor ca era de asteptat o depreciere a leului anul trecut, cand dobanda de referinta a fost scazuta la 5%, urmand ulterior si alte scaderi pana la  4%. Leul insa nu a fost influentat anul trecut foarte tare de masurile BNR.

Lucrurile au stat diferit in acest an, iar leul a fost afectat de masurile BNR. Aceeasi firma de brokeraj mentioneaza ca pe viitor moneda nationala va fi mai sensibila la masurile ce vin din partea BNR. Prinvind din punct de vedere optimist scaderea leului aduce un plus pentru exporturi, desi ii va afecta pe cei cu credite in euro.