Primele imagini cu ultima planeta a Sistemului Solar au uimit intreaga lume, insa New Horizons isi continua misiunea si reuseste sa transmita noi informatii despre planeta care a fost ignorata in ultima perioada. Imaginile realizate pe Pluto descriu un relief impresionant, care este descris prin munti spectaculosi si foarte inalti, compusi din gheata. Cu toate ca multi specialisti sustineau ca Pluto este plina de cratere, se pare ca imaginile luate de sonda New Horizons ii dezamageste: o scoarta lipsita de cratere si care care are o varsta destul de tanara din punct de vedere geologic.
Dupa o asteptare de noua ani, New Horizons a intrat in orbita planetei Pluto si a putut sa ofere noi informatii lumii. New Horizons a strabatut cei 4,82 miliarde de kilometri si a ajuns pe 14 iulie la orele 11.49 GMT. In functie de informatiile furnizate de New Horizons, cercetatorii incearca sa analizele relieful care apare la suprafata planetei.
Nu se cunoaste inca cu exactitate formarea muntilor de la suprafata planetei, insa cel mai inalt varf se pare ca atinge o altitudine de 3350 metri. De asemenea, se pare ca oamenii de stiinta sunt nedumeriti cu privire la varsta mica pe care scoarta planetei o are. Pluto este o planeta inghetata, cu dimensiuni mai mici decat satelitul natural al Pamantului- Luna, si care ar trebui sa prezinte numeroase cratere la suprafata sa, aparute in urma ciocnirii cu numeroase roci care se afla in Centura Kuiper.
Suprafata planetei Pluto are o varsta de 100 milioane de ani
Cu toate acestea, sonda New Horizons arata ca suprafata lui Pluto este mai tanara, ceea ce ar putea insemna ca sub scoarta se poate afla un ocean. Cel mai probabil, declara oamenii de stiinta, muntii de pe suprafata lui Pluto s-au format in urma cu 100 milioane de ani, fiind o varsta foarte mica in comparatie cu varsta gelogica a Sistemului Solar. Totodata, oamenii de stiinta sustin ca Pluto descrie o diversitate impresionanta si aduce noi elemente care nu se pot compara cu nimic. De asemenea, se pare ca si Charon- principalul satelit al lui Pluto, este un satelit ”viu”, New Horizons dezvaluind vai, piscuri si canioane uriase pe suprafata sa, ceea ce inseamna ca satelitul prezinta activitati geologice interioare.