De foarte multe ori te trezesti in mijlocul noptii pentru o mica gustare sau te opresti sa iti iei o pizza in drum spre casa cand te intorci din oras. Ei bine, pe cat de gustos suna, pe atat de nociv este acest lucru pentru creierul tau. Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care mananca atunci cand ar trebui sa doarma ar putea influenta negativ ritmul circadian si ar putea da nastere unei calitati mai poaste a somnului.
Aceste concluzii se bazeaza pe un experiment realizat pe soareci de laborator, de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din California. Soarecii sunt animale nocturne, astfel ca dorm in timpul zilei: atunci cand un grup a fost incurajat sa manance in timpul zilei vreme de doua saptamani, soarecii au dat dovada de perioade de somn mai scurte si mai dese fata de cei care mancau in mod normal. Toti soarecii erau supusi la aceeasi cantitate de somn, insa cei a caror rutina a fost intrerupta nu s-au bucurat de aceleasi beneficii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca soarecii care mancau atunci cand trebuiau sa doarma au dat dovada de rezultate mai proaste la testele de memorie. De asemenea, acestia au inregistrat un nivel mai scazut a proteinei numite CREB- cunoscuta pentru ca este importanta in formarea amintirilor si in stimularea memoriei.
Dar, oare aceeasi teorie se aplica si la oameni?
E prea devreme de a spune acest lucru, desi oamenii de stiinta sunt de parere ca ar exista o posibilitate. Organismul nostru este reglat pentru a lucra timp de 24 de ore si orice lucru care ne scoate din rutina noastra- cum ar fi gustarile de la miezul noptii- poate fi perturbator. „Inca nu stim daca acest lucru este valabil si la oameni, insa interventia si modificarea rutinei zilnice ar putea fi asociata cu o performanta cognitiva mai scazuta. Experimentul nostru sugereaza ca intreruperea ciclului nostru normal de activitati- cum este somnul- ar putea avea un impact negativ asupra creierului nostru”- sustin oamenii de stiinta.