Exista un ritual care ar trebui respectat cand vine vorba de somn. Poate ca totul suna mai mult decat te-ai gandi ca ar merita sa te preocupe somnul. Iata cateva aspecte musai de luat in seama:

  • Temperatura scazuta. A dormi in frig nu este tocmai ceea ce se indica. Sunt si cei care afirma ca adorm mai repede cu cat au caldura in jur. De fapt se crede ca un somn odihnitor este cel care se bazeaza pe o temperatura optima, ceva mai scazuta mai ales la nivelul capului. Asta se aplica atat pentru corp cat si pentru incaperea in sine si lenjeria de pat, cea cu care intri direct in contact.
  • Lipsa luminii si mai ales a celei artificiale. Asta oboseste ochii si emite semnale de genul nevoii de a fi in in alerta. Asa ca pastreaza-te mai degraba odihnit de la cap la coada si creeaza mediul perfect pentru asta. Este de preferat ca draperiile sa fie trase complet si sa ai parte de intuneric.
  • Adopta o pozitie corecta. Se crede ca a dormi pe spate este cea mai buna pozitie pentru un somn odihnitor. In acest fel iti relaxezi practic toate zonele, de la spate la ceafa. De regula aplicam presiune pe anumite zone fara sa ne dam seama, prin pozitia de dormit pe care o adoptam.
  • Programul de somn conteaza si el, chiar mai mult decat crezi. Asta te ajuta sa ai un ritm si sa te trezesti odihnit. Nu acelasi lucru se intampla cand ai parte de un stil haotic. Prefera asadar sa tii cont de o ora rezonabila cand vine vorba de dormit, cat si de trezit.
  • Proaste obiceiuri. Acestea pot fi surse de probleme cu somnul, de la a fuma inainte de somn si pana la a manca prea mult si prea gras, ingreunand pentru stomac misiunea de digestie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *