Romania anilor 1987 – este clar ca la acea vreme nu exista o egalitate intre femei si barbati si nici nu se credea in asa ceva. Traiam vremuri in care scopul unei femei era vazut ca si  goospodina. Conditia unei femei era transmisa si ca lectie de viata, aspect inoculat prin materiale didactice.

Abecedarele de la acea vreme ne arata si ne confirma faptul ca discriminarea era la ea acasa. Vazuta acum, prin ochi de om modern si liber sa isi exprime astfel de idei. Un studiu in acest caz arata ca lucrurile sunt foarte bine transate. Asadar, femeile sunt vazute in toate etapele de varsta cele care au grija de soti, bune gospodine, mereu docile. Sunt supuse si casnice de cele mai multe ori.

Inca de mici copile fetele sunt cele care trebuie sa invete despre ce inseamna supunerea si rolul sau intr-o familie. Uneori sunt invatatoare, alteori sunt femei de serviciu insa mai toate au preocupari de un anume ordin. Spre exemplu se arata in cadrul acestui studiu ca mania de a uda florile apare constant si la orice varsta. Mai apoi, din punct de vedere vestimentar se tine cont de purtarea fustelor de fiecare data. Este pana la urma un simbol puternic feminin.

Este poate de inteles faptul ca in manuale se exclud aparitii ale celor bolnavi de orice fel. Poate pentru ca intentia este nu de a cultiva empatia ci pentru a arata valori umane, de comportament sau familie. Curios sau nu, barbatii sunt si ei de un tipar anume, sunt mereu ingrijiti, cu parul tuns si sacouri pamantii.

Desigur, evolutia ne-a aratat ca si o femeie poate fi cea care face cariera. Ba chiar in acelasi timp cu puterea de a se ingriji de familie. Ca au ramas la acelasi statut nu putem spune insa cu siguranta ca vechile generatii asa cu fost instruite de societate, inclusiv prin metoda invatamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *