Se spune ca intre Pastele crestin ortodox si cel catolic nu sunt prea mari diferenta. De fapt catolicii si ortodocsii sunt cei care au cea mai mare apropiere ca si stil, ca si tip de religie. Desigur, nu poti spune ca ceea ce tine de tinute si de obiceiuri sunt totusi la fel.

Exista numeroase persoane care sarbatoresc Pastele de doua ori, respectiv de Pastele catolic cat si cel ortodox. Fac asta din respect pentru religia fiecaruia, din respect pentru tot ce inseamna valorile cu care a crescut fiecare si cu care s-a obisnuit fiecare in cadrul familiei. Asa ca afirma senin ca diferentele nu sunt foarte mari.

Desigur, difera spre exemplu tipul de vesminte bisericesti, asta pentru ca de regula sunt altfel si pentru sarbatoarea pascala au anumite elemente de broderie, cusatura speciala si in sinea lor sunt speciale. Difera sa spunem si ritualul in sine de luare a luminii sfinte spre exemplu. Doar ca daca intrebi de la origini se pare ca atat catolicii cat si ortodocsii au aceleasi principii despre oua rosii si pasca, despre mancarea traditionala a acestei sarbatori.

Tu, cel obisnuit cu un anume meniu traditional, poate ca nu iti poti imagina ca un an de Paste sa nu consumi ceva anume si sa nu petreci timpul in familie. Insa in timp unele valori de acest gen se pierd. Sunt spre exemplu catolici cat si ortodocsi care nu se mai chinuie cu oua rosii si tot ce inseamna un meniu bogat de Paste. Asta insa nu anuleaza apartenenta la o anumita clasa ca si tip de religie.

Perceptia falsa este aceea ca trebuie sa mergi in trend cu lumea. De fapt nu este o obligatie nici macar daca te vei casatori. Desigur, altele sunt regulile cand sutn religii total opuse insa nu la fel se poate spune in cazul celor ortodocsi „mixati” cu cei catolici. Fiecare isi poate pastra religia si bine ar fi ca celalalt sa pastreze pana si respectul pentru asta, asa cum, la randul sau, asteapta aceleasi lucruri pentru sine si religia sa.

Una peste alta, conteaza in primul rand sa crezi in ceea ce sarbatoresti. Chiar daca te prinde perioada de Paste in tari straine acolo unde te vezi intre ritualuri diferite nu inseamna ca nu mai esti un crestin sau un catolic adevarat. Conteaza mai presus de toate sa crezi in drumul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *