fier de calcat

Fierul de calcat este in zilele noastre un obiect casnic destul de comun. Desi exista mari diferente calitative intre acestea, cert este ca sunt variate, piata ofera de la cele profesionale pentru segmentul industrial si pana la cele accesibile pentru uz zilnic, de catre oricine. Poate ca nu v-ati gandit pana acum, insa fierul de calcat in forma pe care o stim astazi nu a fost mereu asa.

Astazi ne oprim la acest subiect pentru a descoperi povestea interesanta  din istoria fierului de calcat.

Primele atestari

Pentru cei curiosi sa stie, fierul de calcat este mentionat inca din secolul IV i.Hr. Asta se intampla se pare in Grecia. La acel timp era vorba de un soi de dispozitv rotund, ce avea o tija metalica si avea scopul de a intinde tesaturile. Mai exact de atat, fierul la vremea respectiva semana cu un sucitor in forma pe care il stim cu totii astazi.

Un alt punct important in evolutia fierului de calcat este marcat de romani. Inventivi din fire, acestia au contribuit prin ideea de a incalzi dispozitivul menit sa ajute la intinderea materialelor. Acestia foloseau un fel de ciocan.

In China in schimb, undeva in secolul I, se foloseau tot felul de vase in care se puneau carbuni incinsi. Acestia reprezentau sursa constanta de caldura, efectul termic necesar pentru a indeparta cutele tesaturilor. Abia in secolul XVII a aparut si fierul de calcat mai apropiat formei pe care o stim astazi. Era cunoscut de asemenea dupa denumirea aceasta, fiind o placa de metal groasa, masiva, talpa plata si un maner generos pentru a putea manui dispozitivul.

Fierul cu carbuni

Pentru unii, fierul de calcat cu carbuni a fost poate vazut in casele bunicilor sau strabunicilor. Acel tip a cunoscut o evolutie ulterioara. Sa nu credeti ca era usor de folosit, insa indeplinea misiunea de baza, aceea de a presa hainele. Totusi destul de greu se realiza asta, intrucat carbunii incinsi ce se aflau in cutia interioara in carcasa ce era propriu zis fierul, fie raneau pe utilizator, fie afectau tesaturile.

Timpul, evolutia pe toate planurile au adus contributii semnificative si in materie de fiare de calcat. Alimentarea acestora a fost schimbata cu gazul, iar in cele din urma au devenit electrice.

Fierul modern

Cea care a patentat fierul de calcat a fost si cea care a adus contributii multiple acestui dispozitiv. Mary Florence Potts a realizat fierul care nu se incingea la maner, cu talpa rotunjita. Fabricat din aluminiu sau otel inoxidabil, dispunea de un termostat ce controla caldura ce alimenta fierul.

Si cele cu aburi au aparut undeva in anii 1900, numele lui Thomas Sears fiind legat de aceasta poveste.

La ora actuala, toate aceste aspecte au devenit parte din definitia complexa a unui fier de calcat. Chiar si cand ne raportam la necesarul casnic, de a calca anumite tinute vestimentare, avem pretentia unui fier ce se incalzeste repede, consuma putin si intinde perfect tesatura dorita.

La nivel industrial lucrurile au evoluat atat de mult incat partea de calcat s-a transformat chiar intr-o meserie. Exista statii speciale pentru a calca, presa si a aduce un ultim retus hainelor ce ajung in comert. Exista sisteme complexe ce includ calcatul cu aburi sau chiar manechine care sa ajute la dispunerea aburilor si a presiunii termice prin talpa fierului asupra unor piese vestimentare, pentru a fi perfecte la purtare.

Poate ca prea putin va ganditi la povestea din spatele unor astfel de elemente. Le folosim ca atare, nestiind insa ca sunt un rezultat complex al procesului de evolutie. Gandind la trecut si privind la viitor mizam pe ideea ca statiile de calcat vor fi automatizate la un nivel tot mai extins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *