Pentru cei mai multi dintre noi micul dejun, pranzul si cina nu sunt singurele mese pe zi. Exista si cea de-a patra masa: gustarea de la mijlocul noptii. Cei mai multi dintre noi manca dupa lasarea serii, si ce-i drept, mancarea pare mai gustoasa in acest moment la zilei. Pana nu demult, oamenii de stiinta nu erau siguri de ce anumitor persoane le place sa ia o ultima gustare inainte de somn.

Se pare ce cercetatorii de la Universitatea Brigham Young au gasit raspunsul intr-un studiu pe care l-au realizat recent: anumite zone ale creierului nu primesc necesarul optim de mancare furnizat pe parcusul zilei. Se pare ca se realizeaza anumite conexiuni in creier, in momentul in care oamenii privesc anumite imagini cu mancare fast-food. Subiectii implicati in realizarea acestui studiu au fost rugati sa priveasca imagini atat cu mancaruri sarace in calorii- legume, fructe, peste etc.- si bogate in calorii- dulciuri, fast food etc. Cum era de asteptat, cercetatorii au descoperit ca exista raspunsuri neuronale la imaginile in care erau prezentate produse bogate in calorii. Cu toate acestea, ei au fost surpinsi sa vada ca exista o activitate mai mica legata de recompensa alimentelor primite seara.

Aceste descoperiri indica faptul ca recompensa si sistemul de placere al creierului sunt mult mai putin receptive noaptea decat in timpul zilei. Acest lucru poate explica de ce oamenii au tendinta de a manca mai mult pe timpul noptii, si in special, alimente nesanatoase.

Alimentele nu par  atat de gustoase seara

S-ar putea sa consumam alimente pe timpul noptii deoarece nu vedem produsele alimentare la fel de pline de satisfactie in acel moment al zilei. Se poate sa nu fie la fel de satifacator sa mancam pe timpul noptii, astfel ca, oamenii mananca din ce in ce mai mult pentru a fi multumiti.

De asemenea, sunt necesare o multime de alte cercetari pentru a intelege mai bine rezultatele, insa aceasta informatie ne poate ajuta sa intelegem ca avem nevoie de o planificare a meselor in timpul zilei, pentru a nu lua in greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *