Cum sa ai o casa inteligenta ?

Casa secolului 21 nu are un replicator de alimente ca in “Star Trek” sau o servitoare robot ca a lui George Jetson, dar “casa inteligenta” beneficiaza de cele mai noi tehnologii disponibile astazi: poti sa primesti un SMS pe telefon daca cineva a incercat sa forteze intrarea in casa sau poti avea un sistem de alarma care sa “certe” copiii mici daca se apropie prea mult de cada cu hidromasaj sau de ochiurile aragazului.

 Sistemele inteligente pentru locuinte incep de la aproximativ 2.000 de dolari, iar cele mai scumpe depasesc 1 milion de dolari, oferind proprietarilor sisteme actionate de telecomanda pentru iluminarea interioara, sistemul de jaluzele automate, piscina, termostat si camere de supraveghere, ca sa nu mai vorbim de cele mai performante sisteme de home theater.
Cea mai recenta tendinta implica conectarea casei tale inteligente la un Apple iPhone sau la un alt dispozitiv intelligent. Cu ajutorul acestuia poti, de exemplu, sa deblochezi usa pentru o persoana care vine in vizita fara ca tu sa fii acolo sau sa verifici camerele de securitate, desi tu te afli la mii de kilometri distanta.
Casele inteligente de azi includ de obicei:
– Un sistem central, care iti permite sa apesi un singur buton si sa aprinzi sau sa reglezi intensitatea luminilor in mai multe camere, pentru cina, seara de film sau alte activitati de zi cu zi. Poti programa chiar in longitudine si latitudine casa, astfel incat sistemul sa stie exact cand rasare si apune soarele pe tot parcursul anului.
– Termostate computerizate care iti permit sa reglezi caldura sau aerul conditionat atunci cand vii acasa de la birou sau dintr-o excursie din afara orasului. Aceste sisteme pot, de asemenea, opri caldura sau aerul conditionat daca cineva lasa accidental o usa deschisa.
– Un sistem care iti permite sa reglezi temperatura apei din piscina si spa prin intermediul iPhone-ului, atunci cand esti plecat de acasa. Astfel, poti sa inoti in conditiile pe care ti le doresti, imediat ce te intorci.
– Alarme anti-efractie care apeleaza smartphone-ul in cazul in care exista un intrus. Astfel, poti vedea de la distanta imaginile de pe camerele de securitate.
– Sisteme complexe de home theater care se activeaza cu atingerea unui singur buton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *