Fie ca aveti o fata sau un baiat, un copil mic sau un adolescent, va oferim cateva sfaturi prin care puteti creste increderea in sine a copilului dumneavoastra.

Recunoasteti-le sentimentele

Daca copilul dumneavoastra va destainuie ca are o problema cu autoaprecierea este important sa il ascultati si sa descoperiti cauza acesteia. Acest lucru va va ajuta sa gasiti solutii eficiente pentru a o rezolva.

Identificati parerile neadevarate

Avem tendinta sa fim cei mai duri critici ai nostri, iar acest lucru se aplica in special copiilor. Iar atunci cand acestia nu pot atinge standardele imposibile auto-impuse, confidenta lor scade. Prin oferirea unei pareri obiective si mai optimiste asupra situatiei veti putea transforma rapid aceste ganduri negative ale copiilor.

Cereti-le ajutorul

Atunci cand copiilor le sunt oferite mai multe responsabilitati- chiar si unele mici, precum punerea veselei in masina de spalat vase arata ca adultii au incredere in capabilitatile lor, iar acest lucru, ii face sa aiba mai multa incredere in ei insisi. Asadar, nu ezitati sa lasati mai multe sarcini in seama celor mici.

Evitati comparatiile

Comparatiile intre frati pot inrautati parerea unui copil despre sine. Eliminandu-le, veti reusi sa maximizati nivelul de autoapreciere si sa minimizati rivalitatea intre frati.

Laudati-i de fata cu alti adulti

Atunci cand facem complimente copiilor, acestia nu le apreciaza in totalitate. Insa, atunci cand povestim unei rude sau unui prieten de familie despre realizarile acestora, copiii devin mai receptivi la laude. Daca va veti madri cu copilul dumneavoastra, dovediti ca nu spuneti acele lucruri pentru a-i mari nivelul de incredere in sine, ci pentru ca le credeti adevarate.

Construiti o atmosfera pozitiva acasa

Se spune ca buna-crestere se invata acasa, insa asta se intampla si cu autoaprecierea. Prin realizarea catorva schimbari, puteti crea un spatiu care sa sporeasca increderea de sine a copilului dumneavoastra si sa il invete sa ii ajute la randul lui pe cei ce au nevoie.

Oferiti-i dragoste neconditionata

Este mai usor pentru copii sa depaseasca momentele grele daca primesc un suport constant din partea familiei. Amintiti-le celor mici ca veti fi acolo atat in vremurile bune, cat si in cele rele si ca ii veti iubi chiar si atunci cand gresesc.

Sarbatoriti-le succesul

Fie ca este vorba de rezultatele la invatatura, mersul pe bicicleta, obtinerea celei mai bune note la un test sau cumpararea de hrana pentru pesti, laudati-va copilul pentru o treaba bine facuta. Atunci cand va vedea cat de mandru sunteti de el, va incepe sa se mandreasca si el cu rezultatele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *