Pe principiul „nicio fapta nu ramane nepedepsita”, parintii au sansa sa strice educatia cand de fapt incearca sa ajute. Se gandesc la modul in care il pot sprijini pe cel mic si in fapt ii cam strica sansele ca acesta sa se descurce singur. Iata ce spun si studiile.

Prea mult ajutor

Un parinte ar trebui sa fie un soi de ghid insa nu si cei care rezolva tot. E ca si povestea cu puiul pe care trebuie sa il inveti sa zboare singur, cu orice risc. Asadar, avand mereu pe cineva care sa le rezolve problemele se pare ca cei mici nu se vor educa niciodata in sensul de a pasi singuri pe un drum si vor fi nepasatori.

Inteligenta vs. Maturitate

Nu trebuie sa confundam cele doua aspecte. Sa tinem cont ca indiferent cat de precoce este un copil acesta are o varsta de copil si inca isi traieste copilaria. Asadar, a nu se exagera cu acest aspect. Lasa-l sa isi traiasca momentele de joaca si nu forta nota.

Asuma riscul

Asa cums pun psihologii, faptul ca un parinte are temeri si tot soiul de retineri pentru ca al sau copil sa se joace si sa exploreze zonele cu atat i se limiteaza dezvoltarea. Asa ca, asumand un risc al faptului ca au nevoie de mai multa libertate lasa-l sa cunoasca ce este julitura din genunchi, cum este sa te doara si ce inseamna sa fii incapatanat, lovindu-se cand nu asculta.

Si nu in cele din urma se pare ca un parinte greseste cel mai mult cand nu vorbeste cu al sau copil despre ce inseamna greselile din trecut; obisnuiesc sa transpuna frustrarile proprii in copii, de unde si o implicare improprie la un moment dat. Un copil are un drum propriu. Tine minte ca va urma mereu un exemplu concret, mai degraba decat o vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *