Pentru ca suntem intr-o continua evolutie din toate punctele de vedere, turismul spatial incepe sa nu mai aduca deloc cu ceva SF ci sa fie ca parte din viata obisnuita. Asadar, in curand vom avea sansa de a urca cu liftul catre stratosfera.

O companie de origine canadiana pune la punct un plan maret si indraznet, in egala masura cu unicitatea ideii in sine. Asadar, acestia se gandesc sa inventeze sis a construiasca un lift care ar putea duce la stratosfera, undeva la 20 de km distanta de la pamant spre cer. Au obtinut deja brevetul american in acest sens astfel ca planul este sigur unul de viitor si nu doar o idee nebuneasca.

Desi am crede ca turismul spatial este scopul, totusi acest lift nu este deschis publicului larg. Se pare ca ideea in sine a pornit mai degraba de la nevoia de a lansa astronautii in spatiu, de a fi mai usor de preluat in loc de a se mai folosi clasicele rachete. Se tine cont si de costurile implicate pentru ca astronautii sa ajunga in stratosfera, nevoia de a construi rachete cu toate costurile de intretinere, astfel ca un astfel de lift scuteste pe termen lung de anumite cheltuieli.

Cu toate acestea, exista poate si sanse ca cel putin partial acest lift sa fie dedicat si publicului larg. Nu numai ca se vor amortiza cheltuielile de investitie insa se va si dezvolta o ramura a turismului cu mare potential, turismul spatial. Viitorul acestui segment nu este pus la indoiala, de vreme ce exista se pare chiar si excursii in spatiu, plecari pe Luna si asa mai departe. Desigur, costurile sunt imense si nu oricine face asta, dar sansele ca populatia sa fie tot mai interesata in acest sens sunt extrem de mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *