Nu ne putem imagina ce inseamna sa fim privati de libertate. Ori asta sa fie si lectia de viata cand parca ni se ofera sansa se ne orientam spre altceva este deja prea mult. Insa „Cu Dumnezeu in subterana” de Richard Wurmbrand este vorba exact despre o astfel de poveste. Scrisa de cel care a trecut prin groaza si chin, scrisa de cel care stie ce inseamna sa iti cauti calea indiferent de situatie lectura te va cutremura insa in egala masura iti va deschide ochii.

Povestea lui Richard Wurmbrand

Nascut evreu, in 1909, Richard cunoaste o traiectorie interesanta a vietii. Urmeaza initial scoala politica comunista insa in timp isi da seama ca se hraneste cu idei desarte. Prefera sa devina pastor Luteran asta dupa ce din intamplare ajunge sa citeasca Biblia crestina.

Povestea sa continua a fi trista caci este arestat si intemnitat pentru 14 ani. In acest timp schimba mai multe inchisori insa ce este mai groaznic tine de modul in care era tratat. Supus unor chinuri nici cand este intemnitat singur timp de 3 ani nu este o situatie tocmai usoara. Cu toate acestea interesul sau ramane unul singur; invata mai multe, cunoaste in mod profund Evanghelia si se adanceste in ganduri crestine.

Dupa ce reuseste sa iasa din inchisoare si sa plece in Statele Unite ale Americii se decide sa scrie cartea ce cuprinde povestea tulburatoare din acea vreme. Pentru ca in tot acel rastimp cunoaste tot felul de persoane si personalitati incearca prin scrierea sa „Cu Dumnezeu in subterana” sa dedice un omagiu celor care au avut o istorie asemanatoare. Dar cel mai important este ca o astfel de experienta i-au deschis ochii lui Richard. Marturiseste chiar el ca aceasta carte este dovada faptului ca a invatat din toata aceasta poveste ce inseamna iubirea fata de divinitate.

Surprinzator pentru modul in care gandeste avand in vedere cei 14 ani de detentie Richard Wurmbrand spune ca de fapt acest episod in viata sa a insemnat posibilitatea de a-si cultiva sentimentele de iubire fata de Dumnezeu. A atins culmi de meditatie si intelepciune si a cunoscut alte orizonturi. Cartea sa „Cu Dumnezeu in subterana” devine astfel un simbol si o referinta in literatura crestina. Caci nu toata lumea ar putea sa fie atat de stapana pe sine si cu o intelepciune de asa natura cat sa razbeasca peste anii lungi de inchisoare cand regimul nu era tocmai unul prietenos ci dimpotriva si sa scrie o carte intr-o maniera atat de libera, dar si profunda. Mai presus de toate acestea mai rar gasesti oameni care sa reziste unei astfel de vieti si sa predice in continuare, sa fie alinat de versuri crestine.

Ca un paradox a ceea ce a trait si el si altii, inchis pe nedrept insa intr-un astfel de mediu sa cunoasca spiritualitatea ca niciodata mai bine si mai profund „Cu Dumnezeu in subterana” de Richard Wurmbrand se gaseste pe www.librariamaranatha.ro. Este o carte ce merita citita. Pentru a invata mai multe despre viata si cum putem lua totul in avantajul nostru, pentru a ne hrani sufletul si a ne pastra curati si apropiati de divinitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *