Pe cat de simplu ar parea, “G” este o prescurtare pentru “generatie” in materie de tehnologie wireless. Fiecare generatie nou aparuta ar trebui sa fie mai rapida, mai securizata si mai stabila. Stabilitatea este un factor foarte greu de stapanit. Tehnologia 1G nu a fost folosita in identificarea retelelor wireless. Aceasta a venit odata cu 2G, a doua generatie.  2G a fost un mare pas in aceasta tehnologie. In momentul in care retele wireless au trecut de la stadiu de  analog la digital. De aici incolo tehnologia a cunoscut un trend ascendent. Cand tehnologia 3G a aparut aceasta a oferit viteze mai mari de transfer, de cel putin 200 kilobiti pe secunda. In prinvinta folosirii multi-media aceasta este inca viteza standard pentru transmisiile wireless indifferent de ce se tot spune pe la televizor sau prin reviste. Este inca o provocare sa ajungi sa stabilesti o conexiune 4G reala. Pe hartie o conexiune 4G ar permite viteze care sa ajunga aproape de 1 Gigabit pe secunda, asta daca ai ramane intr-un punct fix.Din acest punct de vedere viteza promisa de tehnologia 4G este inca greu de atins. Poate ca odata cu aparitia 5G vom putea ajunge la adevaratul potential al 4G.

Care sunt standardele pentru fiecare generatie ?

1G – Este un termen ce nu a fost niciodata folosit la scara larga pana cand a fost disponibila tehnologia 2G. Aceasta a fost prima tehnologie folosita de telefoanele mobile. Tehnologia 1G permitea realizarea unei convorbiri telefonice si nimic mai mult.

2G – A doua generatie destinata telfoanelor mobile a venit cu o serie de imbunatatiri printre care si posibilitatea de a transmite mesaje sub forma de text.

3G – Tehnologia 3G a stabilit o serie de standarde pe care cu totii le stim si le indragim. Aceasta ne-a dat capacitatea de naviga pe internet  sa ne verificam email-ul sa descarcam vide-uri si sa trimitem fotografii folosind un telefon mobil in ziua de astazi. Pe langa acestea ne-a dat libertatea de a lasa mesaje vocale.  Tehnologia 3G este capabila sa sustina viteze de pana la 2 MB pe secunda. Fara dezvoltarea acestei tehnologii smartphone-urile din ziua de astazi nu ar fi fost realizate, nu ar fi fost un suport pe care acestea sa se poata baza.

4G – A patra generatie a aceste tehonolgii ar putea fi descrisa intr-un singur cuvant si anume, rapida. Daca ar fi sa fim tehnici aceasta presupune a patra generatie de protocol in privinta datelor mobile dar daca intrebi un utilizator 4G iti va spune ca totul se rezuma la viteza. Aceasta permite in mod teoretic viteze de cel putin 100 MB pe secunda si poate ajunge pana la 1 GB pe secunda. Pe masura ce aceasta tehnologie se dezvolta probabil ca vom ajunge la acele viteze, majoritatea retelei in acest moment fiind inca bazata pe statii ce au standard 3G.

4G LTE – Tehnologia 4G Long Term Evolution reprezinta o veriune imbunatatita 4G dar care nu indeplineste standardele de pe hartie ale tehnologiei 4G. Cu toate acestea este mai rapida si se cunoaste diferenta intre cele doua.

Daca telefonul tau nu functioneaza nici macar la viteze 3G desi este capabil de mai mult ar fi bine sa-l duci la cel mai apropiat service gsm din Suceava, Bucuresti, Timisoara sau oriunde te-ai afla, pentru a rezolva problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *