caritsanmed.ro
Sore throat woman on gray background

Otitele, amigdalitele, rinitele si sinuzitele se numara pe lista cu cele mai frecvente afectiuni din sfera ORL si care pot aparea oricand. In lipsa administrarii tratamentului potrivit acestea pot declansa diverse complicatii cu urmari severe, pentru tot restul vietii. Pe timp de vara, nerespectarea regulilor de igiena care incurajeaza raspandirea virusurilor, bacteriilor si alergenilor ne fac sa fim din ce in ce mai predispusi la afectiunile ORL. La aparitia acestora pot contribui si obiceiurile nu tocmai sanatoase la care apelam in zilele toride pentru a ne racori.

Piscinile insalubre – unul dintre vinovati

Mersul la piscinele insuficient dezinfectate care nu au filtre pentru eliminarea impuritatilor creeaza riscul aparitiei sinuzitei, otitei sau rinosinuzitei. Desigur, copiii sunt cei mai predispusi la aceste afectiuni, avand in vedere ca sistemul lor imunitar este inca in curs de formare.

Laringita si amigdalita sunt declansate de consumul de bauturi reci si inghetata precum si de folosirea necorespunzatoare a aerului conditionat. Variatiile mari de temperatura pe care le suporta organismul nostru conduc la inflamarea mucoasei laringiene si a amigdalitelor. Poluarea fonica este responsabila in cele mai multe cazuri de aparitia hipoacuziei, de care sufera aproximativ peste 7% din populatia Romaniei.

Un rol esential in prevenirea afectiunilor urechilor ii revine igienei locale. Obiceiuri des intalnite si totusi nu tocmai recomandate precum igienizarea gresita a urechii, folosirea betisoarelor, agreseaza si dezechilibreaza mediul din ureche. Ceara din ureche are rol de curatare, insa in unele situatii poate cauza infectii, inclusiv pierderea auzului. Cel mai indicat mod prin care poti elimina excesul de ceara il reprezinta interventia unui specialist ORL Mures 2018. Astfel, folosirea betisoarelor de urechi trebuie evitata de fiecare data.

Cum trebuie realizata igiena urechilor?

Urechea infundata si scaderea usoara a auzului sunt senzatii pe care le experimenteaza fiecare dintre noi cand iesim din baie sau atunci cand inotam. Pentru a le evita, dar si pentru a impiedica dezvoltarea micozelor, specialistii recomanda stergea pavilionului extern al urechii cu un prospop uscat imediat dupa ce ai iesit din apa. Introducerea degetului in ureche nu este tocmai indicata, intrucat poate afecta timpanul.

La fel de gresit este sa incercam sa indepartam zilnic ceara din ureche, din convingerea ca aceasta este o murdarie. O data sau de doua ori pe saptamana este mai mult decat suficient sa faci asta. In loc de betisoare care nu sunt sterile poti utiliza un spray special ce are in compozitie apa purificata si clorura de sodiu.

Ce inseamna ORL?

Urechile, nasul si gatul sunt invecinate, ceea ce inseamna ca afectiunea aparuta la nivelul unuia se poate raspandi usor si la celelalte. Din acest motiv diagnosticarea si tratarea bolilor din aceasta zona ii revin unei singure specialitati. Este vorba despre Otorinolaringologie. Spus pe scurt, ORL.

Bebelusii de 6 luni la control medical

Problemele de auz pot fi sesizate de parinti inca din primele luni de viata ale bebelusului. Atunci cand cel mic nu clipeste sau nu intoarce capul la zgomotele accidentale ori intentionate este posibil sa sufere de o deficienta de auz. In astfel de situatii, controlul ORL Mures 2018 este obligatoriu si include o audiograma tonala si vocala. Audiograma tonala verifica capacitatea de a auzi anumite sunete, iar cea vocala vizeaza intelegerea cuvintelor.

Sa nu te ingrijorezi daca ai sesizat ca urechile ti s-au infundat la schimbarea de altitudine. Este ceva normal ca la o decolare brusca sa existe variatii mari de presiune si un timp prea scurt pentru a le echilibra, iar timpanul sa nu mai vibreze in conditii normale. Astfel, senzatia de ureche infundata se manifesta in cele mai multe cazuri.

Toate aceste afectiuni au o frecventa ridicata si pot aparea in orice sezon. In lipsa administrarii unui tratament potrivit pot duce la complicatii serioase, uneori chiar la pierderea auzului. Controlul regulat la medicul ORL te ajuta sa le depistezi la timp si mai ales, sa le vindeci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *