De lupta pentru salvarea Rosiei Montane s-a auzit demult in afara granitelor romanesti. Dar in vara aceasta, mai mult ca oricand, cauza va fi in mintea intregii Europe. De acest lucru au grija cativa oameni cu ambitii cat Apusenii de inalte: Tica Darie, Louisa Hoppe, Radu Paltineanu, Elena Vanica și Sophian Guidara. Ei sunt cei care-au facut cunoscute, mai intai in lumea virtuala, iar apoi pe drumurile celei reale, ideile „We love Rosia Montana” si „Travel for a cause”. Steagul campaniei Salvați Roșia Montana mai este purtat prin lume, vara aceasta, de pasionații de raliuri care au parcurs 7000 de kilometri prin 13 țari, de alpinistul care s-a incumetat sa mearga in Everest Marathon și de romanii care vor veni la cea de-a 8-a ediție FanFest pe biciclete și pe jos din București și Alba-Iulia.

Gand la gand cu Rosia Montana

„We love Rosia Montana” este numele pe care Tica Darie (20) si Louisa Hoppe (23) l-au dat visului de a organiza un tur de protest din Copenhaga pana in Rosia Montana. Tica Darie a realizat deja acest tur, vara trecuta, cand, in 30 de zile, a parcurs 2533 de kilometri pe bicicleta din capitala daneza pana in Piata Veche din Rosia Montana. A ajuns acolo pe 15 august, in prima zi a festivalului FanFest, cand localnicii si membrii campaniei Salvati Rosia Montana l-au intampinat uimiti de cata perseverenta a plimbat bicicleta lui activista. La FanFest a cunoscut-o si pe Louisa Hoppe – motivul pentru care bicicleta si-a mai atasat un loc, iar motivatia s-a ridicat la patrat. Louisa este o nemtoaica indragostita de Romania dupa un an in care a studiat in Cluj-Napoca si, cand s-au cunoscut, si-au promis ca vor schimba lumea incepand cu salvarea Rosiei Montane.

Zis si facut. In aceste zile, bicicleta tandem pe care au incarcat strictul necesar turului de protest si o ambitie uriasa, traverseaza vestul Europei spre Cluj-Napoca. „We love Rosia Montana” va ajunge in Romania pe data de 4 august, cand cei doi biciclisti vor da rotile pe o alta actiune sportiva de solidaritate – marsul pentru Rosia Montana, care se va sfarsi pe 12 august.

In cei 3000 de kilometri, traseul „We love Rosia Montana” include evenimente de informare organizate cu grija si promovate cu insistenta in 11 orase europene (Copenhaga, Hamburg, Berlin, Leipzig, Chemnitz, Dresden, Praga, Viena, Bratislava, Budapesta, Cluj) si in Rosia Montana. „Vrem sa ajutam localnicii din Rosia Montana si activistii campaniei Salvati Rosia Montana, atragand atentia la nivel international si aducandu-le, astfel, sustinere din afara granitelor.”

In drumul lor, Tica si Louisa nu doar raspandesc vestea despre Rosia Montana, ci ii si inspira pe cei care le ies in cale. Zilnic, pe pagina lor de facebook puteti citi mesaje de solidaritate si de multumire.

Optimisti, perseverenti si indragostiti de natura, Tica Darie si Louisa Hoppe sunt intruchiparea citatului scris mare pe site-ul proiectului lor: „Niciodata sa nu pui la indoiala faptul ca un grup mic de oameni dedicati pot schimba lumea. Intr-adevar, e singurul lucru care a schimbat-o vreodata” (Margaret Mead).

Travel for a cause

Tot pentru Rosia Montana, tot pe biciclete si la fel de ambitiosi calatoresc acum un moldovean, un roman si un canadian. Fiecare cu bicicleta lui, Radu Paltineanu, Elena Vanica si Sophian Guidara au plecat din aceeasi capitala ca si Louisa si Tica, dar, spre deosebire de acestia, au ales ales sa vorbeasca despre Rosia Montana est-europenilor si scandinavicilor.

Totul a inceput cand, la evenimentul organizat de Tica Darie in februarie 2013 in Copenhaga, Radu Paltineanu a inteles dimensiunea uriasa a distrugerii pe care ar cauza-o proiectul propus de compania miniera Rosia Montana Gold Corporation. De atunci si pana acum, cand pedaleaza in Rusia cu cei doi buni prieteni, a citit despre toate dimensiunile controversatului subiect, iar acum atrage atentia Europei despre el.

Aventura „Travel for a cause” a inceput pe 8 iunie si se va termina pe 5 august, cand se vor alatura aceluiasi mars ca Tica si Luisa. Turul lor presupune 2422 km pe bicicleta, 127 km de mers pe jos, 2370 km cu trenul si 710 km cu feribotul. In total, calatorii au calculat aproximativ 5450 de kilometri pe care ii vor parcurge in 59 de zile, din Copenhaga pana in Rosia Montana. Astfel, traseul lor cuprinde Danemarca, Suedia, Åland, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Crimeea, Transnistria, Moldova si Romania. In tot acest timp, cei trei vor campa si vor cauta cazare prin Couchsurfing.

13 țari pentru Rosia Montana

Cristian Cismaru si Christian Dumitrache sunt pasionatii de raliuri care, la inceputul lunii mai, au pornit intr-o aventura de 7000 km cu mesajul campaniei Salvati Rosia Montana. Cu logo-ul verde-roșu ancorat pe mașina, ei au trecut prin Germania, Austria, Italia, Slovenia, Croatia, Bosnia, Montenegru, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru de Nord, Cipru, Israel, Palestina si Iordania.

Cu numele „Cin cin cianuro”, cei doi au participat la raliul ALLGÄU – ORIENT RALLYE 2013. Aflat la cea de-a 8-a ediție, scopul acestuia este unul social, pentru susținerea unor școli din Turcia, Israel și mai ales Iordania. Timp de trei saptamani și jumatate, participanții au de indeplinit anumite task-uri sociale, dar ideea de baza era ca toți cei 7000 de km sa fie parcurși pentru o cauza mare. Ei au ales cauza Roșiei Montane. „In momentul in care am hotarat sa participam, știam deja cauza pe care o vom susține. Capitanul echipei, impreuna cu mine suntem indragostiți de toata zona Bucium/Mogoș și ne petrecem in fiecare an cateva saptamani la Ursita in Negrileasa, așa ca suntem acasa in zona din jurul Roșiei Montane.” – Cristian Cismaru.

Everest, acum știi de Roșia Montana

Intre calatorii care dau veste lumii despre Roșia Montana este și Calin Adam, care a dus steagul Salvați Roșia Montana intr-unul dintre cele mai grele maratoane din lume, Everest Marathon. Iubitor de munți și natura curata, el spune ca va returna steagul campaniei peste doi ani, cand va avea mai multe varfuri și expediții in palmares.

Din București, pe bicicleta, la Roșia Montana

„Ideea mi-a venit dupa ce mi-am cumparat o bicicleta noua și am vrut sa fac un tur de țara. M-am gandit ca Roșia este o destinație buna, atat pentru peisaj, cat și pentru a fi solidar cu campania. Cum nu voiam sa merg singur, am facut un eveniment public la care oricine poate sa se alature. Vom merge 5 zile plus una pauza, de pe 10 pana pe 15 august. Pe 14 vrem sa ajungem in Alba Iulia, iar in dimineața urmatoare sa ne alaturam marșului care pleaca de acolo spre Roșia.” Astfel iși prezinta aventura pe bicicleta Daniel Tara, care inca nu a decis daca va alege sa realizeze traseul prin culoarul Rucar-Bran sau pe Valea Oltului. Ce a decis, insa, este ca va parcurge distanța dintre București și Roșia Montana pe bicicleta, ca sa ajunga in prima zi a festivalului rezistenței din Apuseni, FanFest.

Alergam (și pedalam) pentru Roșia Montana

Cristi Pascal și Alexandra Roman vor ajunge la Roșia Montana tot pe 15 August, dupa un traseu in care Cristi va alerga, iar Alexandra va pedala. „La inceput, alergam amandoi, apoi, dupa ce am primit sponsorizare o bicicleta, Alexandra a inceput sa pedaleze. In traseu, eu vor alerga, Alexandra va pedala, iar cei ce doresc sa ne insoțeasca, prin indiferent ce mijloace nepoluante doresc (alergare, bicicleta, skate, role, etc) sunt bineveniți.” – Cristi Pascal.

Ideea lor a aparut in urma unei simple intrebari: „Ce mai putem face pentru a sprijini Roșia Montana, pentru a o promova și informa cat mai mulți oameni despre situația de acolo?”. Astfel, fiind demult un alergator pasionat, a hotarat ca acesta va fi felul in care, vara asta, ii va inspira pe ceilalți sa lupte impotriva a ceea ce ar putea fi cea mai mare mina deschisa din Europa.

Așadar, cu multa ambiție, rezistența fizica și dragoste pentru Roșia Montana, aventurierii care vor ajunge pe 15 august la Roșia Montana dau veste in lume despre importanța patrimoniului, culturii și istoriei acestui loc pe care nu il vor niciodata distrus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *