Lumea are o teama exagerata cand vine vorba de efectele negative pe care smartphone-urile pot sa le aiba asupra sanatatii lor: cum ar fi undele de radiatii, de exemplu. Insa, se pare ca exista un grup de oameni care trebuie sa fie mai atent atunci cand folosesc un smartphone: oamenii cu stimulator cardiac sau cu alte dispozitive cardiace.
Acesta este verdictul dat de un studiu, facut public la conferinta tinuta la Asociatia Europeana de Cardiologie. Autorii studiului au descoperit ca in circumstante foarte rare, utilizarea smartphone-urilor poate perturba implantul cardiac menit sa regleze functia cardiaca, din cauza interferentelor electromagnetice care provin de la telefon.
Asadar, autorii au pornit in cautarea de dovezi pentru ca aceste recomandari sa fie facute in siguranta, iar oamenii cu probleme cardiace sa stie daca folosirea telefoanelor inteligente ar putea avea un impact negativ asupra sanatatii lor. In cadrul acestui studiu, expertii au analizat ce impact poate avea un telefon inteligent asupra acestor defibrilatoare implantate, in urma caruia se poate restabili ritmul cardiac prin intermediul unui soc mic. Asadar, acestia au analizat cum aceste noi tehnologii pot interactiona negativ una cu cealalta.
Experimentul
Dupa mai mult de 3400 de teste efectuate, autorii au observat ca dispozitivele care opereaza pe GSM sau UMTS pot avea consecinte dezastruoase cu dispozitivele implementate in cavitatea toracica a celor cu probleme cardiace. Se pare ca aceste dispozitive au confundat undele electromagnetice din telefoanele mobile cu un semnal cardiac.
Aproape toata lumea are un smartphone pe care il foloseste zi de zi, insa pentru cei care au probleme cardiace, exista posibilitatea ca undele electromagnetice ale telefonului sa interfereze cu aparatele cardiace atunci cand sunt foarte apropiate. Pacientii care au un stimulator cardiac pot folosi smartphone-uri, insa trebuie sa se fereasca sa il aseze direct catre aparatul cardiac: sa nu poarte telefonul in buzunarul din dreptul pieptului, de exemplu.