Maslinele, desi nu se gasesc prin traditie in Romania, au ajuns sa fie incluse in foarte multe tipuri de mancare – alt aspect are o salata de boeuf, tipic romaneasca, atunci cand adaugi cateva feliute de masline pe deasupra. Acest lucru este foarte bun, deoarece, avand un nivel mare de antioxidanti, maslinele pot sa protejeze celulele umane contra radicalilor liberi (acestia favorizeaza boli ca afectiunile cardiovasculare si cancerul, dar contribuie si la procesul de imbatranire). Maslina este un fel de medicament natural, datorita compozitiei sale care contine calciu, magneziu, fier, mangan, zinc si fosfor.
Manganul, de exemplu, este gasit in cantitati mici, insa are un efect puternic asupra absorbtiei intestinale a calciului si magneziului, ducand la scaderea cu pana la 60% a riscului de imbolnavire ca urmare a cauzelor ereditare (boli precum cancerul sau psihozele intra aici). Tot manganul favorizeaza si absorbtia de sodie si fier in organism, lucru care regleaza activitatea tesuturilor nervoase.
Zincul ajuta functionalitatea buna a maduvei osoase, dar reduce si riscul de aparitie a anemiilor. Fosforul ajuta prin reglarea functiilor limfocitelor, ducand la cresterea potentialului zonelor sistemului nervos central.
Maslinele sunt recomandate in cazul in care suferiti de probleme renale incipiente, dureri de rinichi si dificultati de urinare. De asemenea, este recomandat ca bolnavilor de ulcer pe fond nervos si celor care sufera de insomnii pe fond depresiv sa consume cam trei linguri de ulei de masline inainte de culcare. Maslinele sunt bune si in cazul unor boli hepatice care se manifesta prin dureri de ficat, greata, intoleranta la grasimi sau tulburari digestive, dar si in cazul indigestiilor.
Maslinele sunt bune si in cazul slabiciunii fizice, a lipsei de putere, precum si in cazul incapacitatii de concentrare si a somnolentei pe timp de zi. Avantajele lor mai continua prin faptul ca sunt utile in cazul aparitiei starii de lesin sau chiar prabusire, provocate de moliciunea membrelor.