Mierea de albine este un aliment foarte iubit, tocmai datorita proprietatilor uimitoare pe care le detine. Ea este considerata unul dintre cele mai sanatoase si complexe alimente, mai ales ca au in compozitie vitamine, aminoacizi, acizi organici, enzime provenite de la albine, bioflavonoizi si antioxidanti care ii ofera o valoare terapeutica foarte mare.

Cand este consumata, cei mai buni nutrienti obtinuti de la floarea de unde albina a cules mierea sunt imediat absorbiti in organism. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.

Atentie! Exista o mare diferenta intre mierea naturala si cea prelucrata artificial. Mierea naturala are calitatea extragerii din matci carnica imperecheate natural, spre deosebire de cea prelucrata cu zahar sau alte substante.

Beneficiile consumului de miere

Fara  nicio indoiala, mierea este cel mai puternic si cel mai rapid energizant natural cunoscut. Aceasta ajuta foarte mult la imbunatatirea tonusului, incarcand organismul cu energie. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor.

Mierea – ca mijloc de folosire a prevenirii bolilor

Mierea poate fi folosita pentru combaterea multor afectiuni, incepand de la diabet si pana la obezitate. In continuare vom discuta despre eficacitatea mierii de albine in combaterea bolilor:

Diabetul – studii recente, facute in mai multe tari ale lumii, arata ca inlocuirea totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70% a ratei aparitiei diabetului. Mai ales in alimentatia copiilor si tinerilor este recomandata folosirea mierii ca unic indulcitor, deoarece ajuta la prevenirea diabetului juvenil, altfel imposibil de vindecat prin mijloacele actuale.

Obezitatea – se recomanda, de asemenea, inlocuirea totala a zaharului cu miere, care nu da aceeasi dependenta ca si zaharicalele obisnuite. Cercetari recente arata ca peste 60% din obezii din intreaga lume sunt, practic, dependenti de zahar si, mai ales, de produsele care il contin (ciocolata, prajituri, sucuri, bomboane, inghetata). La miere, aceasta dependenta nu apare.

Tulburari de crestere si dezvoltare a copiilor – pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si de polen de albine. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere si de dezvoltare, atat la nivel fizic, cat si psihic sau mental.

Traditional, miere de albine este folosita pe larg si in bucatarie, fie pentru prepararea dulciurilor sau bauturilor racoritoare, dar si in gatitul propriu-zis in diferite feluri de mancare. Leacurile si retetele stravechi, pastrate peste veacuri, se bucura si ele de aprecieri pozitive in ultimii ani, cand vine vorba de miere de albine sau produse apicole.

Blogger: Cezara I.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *