Parca nu mai suna atat de ciudat sa auzim de interventia unor roboti in loc de munca fizica umana. Am ajuns intr-o era atat de dezvoltata incat prezenta inteligentei artificiale este deja un banal. Insa lumea de SF asa cum se contureaza ea abia acum incepe sa ia amploare.

Paradoxul vietii este ca un robot devine util umanului insa intr-o oarecare masura ar putea fi si o reala capcana. Asadar, trebuie sa ne asiguram ca prezenta acestora nu devine un inamic pentru sfarsitul erei umane. De la cei care i-au creat au ajuns sa fie cei subordonati. Un soi tematic care impune din ce in  ce mai multe semne de intrebare. Asadar, ce sanse avem sa continuam sa fim independenti in conditiile in care robotii sunt atat de complecsi in functii si inlocuiesc uneori chiar si gandirea umana?

In acest sens specialistii americani considera ca este timpul sa anticipeze cel putin in ce stagiu vom fi pe parcursul anilor. In decurs de 100 de ani mai exact. Asa ca se anunta o mare dezbatere despre cum vor interefera robotii cu lumea oamenilor. Ciudat este ca ajungem sa ii cream din nevoile umane dupa care ne plangem ca ei sunt viitorul si noi limitatii.

Robotii in lumea moderna sunt de mare ajutor. Acestia pot fi completare sau de ce nu chiar si inlocuire a efortului uman. De la munci grele la munci in conditii improprii si de mare risc un robot poate sa faca ce este necesar fara ca omul sa mai intervina. Insa nu vom ajunge astfel sa nu mai avem unele activitati? E ca si cand ne-am crea dubluri si am ajunge sa traim in spatele lor. Ca si cand nu ne mai traim propria viata si am lasa pe altii sa o faca. Doar ca ei nu o traiesc, ei o consuma numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *