Sa iti petreci timp in salina este se pare o modalitate de a beneficia de o altfel de terapie, pentru o sumedenie de afectiunui. Nu este de ignorat faptul ca in salina aerul plin de particule cu sare te ajuta sa iti echilibrezi din interior toate functiile. Si daca tot esti in cautare de salina pe care sa o vizitezi, incearca si salina Turda. Iata cateva curiozitati despre asta:

  1. Localizata in Cluj, este o destinatie populara, avand in vedere ca peste 2 milioane de oameni o viziteaza anual.
  2. A fost deschisa pentru vizitare incepand cu anul 1992, mai ales pentru  publicul cu probleme respiratorii.
  3. Istoria sa ne arata ca este sursa de sare si explorata inca din vremurile stravechi, din Evul Mediu.
  4. In maretia sa, salina Turda dispune de mai multe sectoare si anume se divide in minele Rudolf, Terezia, Ghizela si Iosif, camera Crivac si Galeria Franz Josef.
  5. Dimensiunile salinei constau in 42 de metri adancime, cu 50 latime si 80 lungime.
  6. Frumusetea din interior este de la sine inteles ca se refera la „sculpturile” din sare. Pentru a o putea vizita exista nu mai putin de 172 de scari de coborat, respectiv de urcat, ce duc spre centrul frumoasei mine Turda.
  7. Ca semn al vremurilor stravechi crivacul este cel care se cere admirat in mina. Este acel dispozitiv vechi, din lemn, care acum nu mai are utilitate si se folosea candva la extractia de sare.
  8. Una din mine mine mai exact galeria Franz Iosef este acum de admirat insa in trecut avea ca scop reducerea cheltuielilor in ceea ce privea aducerea sarii la suprafata. Si totusi, de la un scop la altul, astazi este un loc care te lasa fara cuvinte.

Intreaga salina este impresionanta si pentru ca are un stil deosebit insa si pentru ca s-a investit masiv pentru a fi o atractie pentru publicul larg. Intre 2008 si 2010 a beneficiat de modernizari necesare, din fonduri europene.

Un comentariu la „Tot ce trebuie sa stii despre Salina Turda”
  1. E foarte frumos la salina la Turda, am avut ocazia sa merg vara trecuta. Pur si simplu impresionant, cu siguranta e de inclus pe lista de locuri de vizitat cand faci un tur al Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *