cacao

Stim deja de foarte mult timp ca boabele de cacao poat ajuta la imbunatatirea functiei cognitive si la cele legate de pierderile de memorie, insa noile cercetari arata ca ciocolata poate fi benefica pentru persoanele care sufera de boli renale cronice.

Bolile renale afecteaza mai bine de 26 de milioane de persoane numai in Statele Unite si este cauzata de hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Odata ce se dezvolta, pacientii se afla in fata unui risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, cancer renal si boli cardiovasculare- care este cauza numarul unu de deces a persoanelor ce sufera de boli cronice renale. Stiind acest lucru, Dr. Tienush Rassaf de la Spitalul Universitar din Essen, Germania, a emis o ipoteza conform careia vasele de sange ar putea fi imbunatatite cu ajutorul boabelor de cacao- din cauza antioxidantilor gasiti in cacao.

Pentru studiul lor, oamenii de stiinta au adus impreuna 57 de pacienti care erau pe dializa, o procedura care afecteaza 90% din pacientii care sufera de probleme renale: insuficienta renala in stadiu terminal. Apoi, cercetatorii au oferit unui grup de voluntari o batura de 900 de mg cu ingrediente din cacao in fiecare zi, timp de 30 de zile, in timp ce cel de-al doilea grup a primit produsul cu aceleasi substante nutritive, insa fara cacao.

Bautura cu cacao

Dupa cele 30 de zile, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care au consumat bautura cu cacao au dat dovada de vase de sange mai imbunatatite si scaderea tensiunii arteriale. Participantii care nu au consumat acest produs, au prezentat aceeasi stare- sau una mai inrautatita- a vaselor de sange. Chiar mai mult, in cazul celor care au primit tratamentul pe baza de cacao, schimbarile au aparut inainte de a se indeplini termenul de 30 de zile.

„Impresionant este faptul ca aceste imbunatatiri au fost evidentiate chiar in prima parte a experimentului, determinand o schimbare a stilului de viata in bine. Ei bine, aceasta descoperire realizata de noi ar putea conduce la o rata a mortalitatii mai scazuta, insa va trebui sa facem mai multe cercetari in domeniu”- sustin oamenii de stiinta care au lucrat la acest studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *